Fredag ble tunnelboremaskinen høytidelig døpt av Oslos byråd for miljø og samferdsel Marit Vea (V). Seremonien fant sted i en fjellhall på Stubberud i Oslo, der den 1350 tonn tunge maskinen er montert og klar til å starte boringen. Representanter fra Vann- og avløpsetaten, entreprenør JV AF Ghella, Italias ambassadør og gjester fra leverandører var til stede under arrangementet.

Det er tradisjon for at tunnelboremaskiner døpes og at de får et kvinnenavn. Valget sto mellom Laila, Wenche og Shabana. Navnene var hentet fra tre markante Oslo-kvinner som var pionerer på sine felt og satte varige spor etter seg: Wenche Foss, Shabana Rehman og Laila Schou Nilsen.

Vann- og avløpsetaten og JV AF Ghella inviterte publikum til å stemme over hva tunnelboremaskinen skulle hete. Mer enn 1500 stemmer kom inn, og Laila stakk av med en knepen seier takket være stemmer som kom inn via AF Gruppens internasjonale nettsted afgruppen.com.

Laila Schou Nilsen (1919-1998) var en av Norges fremste og mest allsidige idrettsutøvere gjennom tidene. I tillegg til å være skøyteløper i verdenstoppen, drev hun med bilsport og vant NM i alpint, tennis og håndball. Hun deltok i Rally Monte Carlo fire ganger og har fem uoffisielle NM i ferdighetskjøring. Laila Schou Nilsen brøytet vei for kvinners posisjon i idretten gjennom sitt pågangsmot og var stadig på jakt etter nye utfordringer.

Tunnelboremaskinen som nå settes i drift på prosjekt Ny vannforsyning til Oslo, skal bore en 11 kilometer lang tunnel fra Stubberud til Huseby. Dette blir hovedpulsåren for distribusjon av reservevann til hele Oslo.

Det nye anlegget skal stå klar til bruk 1. januar 2028. Sammen med tunnelen fra Holsfjorden til Huseby og det nye vannbehandlingsanlegget på Huseby utgjør det en komplett reservevannforsyning for hovedstadens befolkning.
I dag forsyner Maridalsvannet 90 prosent av Oslos befolkning med drikkevann. En svikt i systemet kan få alvorlige konsekvenser. Derfor arbeides det nå med å få på plass en fullgod reservevannforsyning.