Hopp til hovedinnhold

Energieffektivisering på Grand Hotel Terminus

Grand Hotel Terminus i Bergen kutter 26 prosent av energiforbruket i samarbeid med AF Energi

Prosjektstatus

   Aug 2023
   Feb 2024

   The Grand Old Lady

   Ærverdige Grand Hotel Terminus åpnet i 1928 som representasjonsbolig til landsutstillingen samme år. Nå moderniseres hotellet. AF Energi er engasjert for å effektivisere oppvarmingen av hotellets varmtvann og det som blir 175 rom.

   • 4.2 MNOK ekskl. mva.

    Kontraktsum
   • 10 år

    Inntjeningstid

   • 26%

    Lavere energiforbruk

   • 8

    Nye energibrønner

   AF Gruppen

   Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen

   Hotellet måler syv etasjer i hovedbygget, med et samlet areal på ca. 10 000 kvadratmeter. På samme tomt står også Villa Terminus, en fredet villa fra 1700-tallet som nå har 18 hotellrom. Mange kjente artister i Norge har hatt Villa Terminus som backstage-område for utekonserter på plenen mellom villaen og hotellbygningen. Kjetil Smørås kjøpte hotellet i 2006 og satt i gang en omfattende oppussingsprosess. 

   AF Gruppen/Vebjørn Løvås

   Foto: Vebjørn Løvås

   Grand Hotel Terminus har til sammen 149 rom, inkludert villaen, men vil når påbygget er ferdig ha til sammen 175 rom. Hovedbygget er et murbygg som har skråtak med kaldloft og store to-lags vinduer med luftespalte. Det gamle fyrrommet bærer preg av at det er bygget på i flere etapper.

   På plenen mellom Villa Terminus og hotellet bores åtte nye energibrønner på 300 meter hver og fyrrommet moderniseres med en helt ny varmepumpe. Overskuddsenergi vil utnyttes til nedkjøling om sommeren.

   Kjetil Smørås og hotelldirektør Tomas Johannesen møter oss akkurat der brønnboremaskinen skal sette kronen i bakken.

   – Vi gleder oss til å ta i bruk det mer effektive energisystemet og ser det som et viktig ledd i moderniseringen av dette historiske hotellet, sier Smørås.

   AF Gruppen/Vebjørn LøvåsDirektør og eier: Tomas Johannesen (f.v.) og Kjetil Smørås utenfor Grand Hotel Terminus i Bergen. Foto: Vebjørn Løvås

   – Det har vært viktig å bevare det opprinnelige uttrykket til hotellet i oppussingen. Det ligger mye historie i veggene og vi ønsker at gjestene skal få en opplevelse av det luksuriøse og forseggjorte håndverket som preger interiøret. Samtidig ønsker vi også å bidra med energisparetiltak ved å modernisere oppvarmingen og nedkjølingen av hotellet, sier Kjetil Smørås

   AF Gruppen/Vebjørn Løvås

   Dekket bord: Et av selskapslokalene i Grand Hotel Terminus. Foto Vebjørn Løvås. 

   – Vi har en eier som tenker helhetlig konsept og gjør ting skikkelig for å bevare uttrykket. Jeg merker det på gjestene også, at de setter pris på at estetikken bevares, sier Tomas Johannesen som har vært hotelldirektør for Grand Hotel Terminus siden 2018.

   Sparer 26 prosent av energiforbruket

   Gjennomsnittsforbruk for tilsvarende bygg som Terminus er 240 kWh per kvadratmeter. Før ENØK-tiltakene lå forbruket på Hotel Terminus på 225 kWh per kvadratmeter mens etter tiltak vil forbruket ligge på 166 kWh per kvadratmeter. Et kutt i energiforbruket på 26 % kommer godt med når energiprisene er høyere enn før.

   NVE regner med at strømprisen i 2030 vil ligge på 80 øre per kWh i snitt. Med slike strømpriser vil de fleste yrkesbygg og eldre hoteller tjene mye på energieffektivisering, med kortere inntjeningstid enn før.

   –Vi har etter hvert fått mye erfaring med oppgradering av energisystemer i hoteller og ser at de fleste kan spare mellom 25 og 30 prosent om det ikke er installert varmepumpe og tenkt smart rundt overskuddsvarme fra før, poengter prosjektleder i AF Energi Johanna Olsen.

   • Detaljer på Grand Hotel Terminus
    Detaljer i interiøret er tatt vare på i oppussingen av Grand Hotel Terminus. Foto: Vebjørn Løvås
   • Fasade Grand Hotel Terminus
    Grand Hotel Terminus er et murbygg fra 1928
   • Brønnboring
    Brønnboring. Foto: Johanna Olsen, AF Energi

   Prosjektinformasjon

   Prosjekttype: Rehabilitering og energieffektivisering
   Forretningsenhet: AF Energi AS
   Kunde: De Bergenske
   Entrepriseform: Totalentreprise