Hopp til hovedinnhold

Kjølesystem ved Bergen lufthavn Flesland

AF har levert varme- og kjøleanlegget til den nye terminalen, T3, på Bergen Lufthavn Flesland. Dette har vært en av AFs største energikontrakter noensinne.

Prosjektstatus

   May 2015
   Mar 2017

   Om prosjektet

   AFs leveranse besto av kjøleproduksjon, varmegjenvinning og termisk kjøleenergilagring samt distribusjonsnettet for den nye terminalen.

   • 60 000 m2

    Areal

   • Et tilsvarende system skal også brukes under fotball-VM i Qatar for å kjøle ivrige fans på stadion.

   AF Gruppen

   Flyplassvegen 555, 5258 Bergen

   Kostnadseffektiv nedkjøling

   På Fleslands nye terminal, T3 skal stressede passasjerer kjøles ned og vinterkalde flyoppstillingsplasser varmes opp av kjøle- og varmeanlegg fra AF Energi.

   Den nye terminalen  på 63 000 m2 åpnet i 2017. Flesland har en kapasitet på inntil 10 millioner passasjerer i året.

   AFs leveranse har bestått av kjøleproduksjon, varmegjenvinning og termisk kjøleenergilagring samt distribusjonsnettet for den nye terminalen. Anlegget blir delvis prefabrikkert i moduler og satt sammen på stedet for å sikre god kvalitet under produksjon og i leveranse.

   Den prefabrikkerte løsningen sparer byggherren for kostnader, tid og ikke minst areal. Kostnadene blir lavere fordi prefabrikasjon betyr mindre arbeid på stedet. Tid er spart fordi man kan klargjøre det tekniske rommet parallelt med at modulen bygges. Sist, men ikke minst: en prefabrikkert sentral krever mye mindre plass enn om den skulle bygges på stedet.

   I tillegg til den prefabrikkerte energisentralen, leverer AF Energi såkalt termisk kjølelagring til T3. Fire gigantiske tanker er proppet med tusenvis av små fryseelementer. Fryseelementene har et frysepunkt på 13-14 grader Celsius, og vannet som går gjennom tankene kan dermed brukes til å kjøle ned store arealer på varme sommerdager.

   Her har vi spart byggherren for kostnader, tid og areal. Det er noe vi kommer til å glede oss over hver gang vi lander her.
   Trude Kjos, prosjektleder

   Prosjektinformasjon

   Prosjekttype: Energi - Teknisk entreprise
   Entreprenør: