Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

Ninette eier en liten bit av AF

20 prosent rabatt

Også i år har hun tenkt å kjøpe aksjer til rabattert pris gjennom aksjeprogrammet for ansatte.  

– Ja, det har jeg. Jeg synes det er et bra tilbud til de ansatte, sier Ninette, som er investeringsanalytiker i AF Eiendom.  

Alle faste ansatte i både hel- og deleide selskaper får tilbud om å kjøpe rabatterte aksjer. Tilbudet ble sendt ut 30. august.   

Man får 20 prosent rabatt på aksjekursens gjennomsnittlige sluttkurser i perioden fra 13.09.21 til 17.09.21. Prisen man skal betale per aksje blir altså den gjennomsnittlige kursen i perioden fratrukket en rabatt på 20 prosent. 

Populært tilbud

Tilbudet har vært både lønnsomt og populært blant de ansatte. I perioden 2014 til 2019 hadde programmet mellom 500 og 600 deltakere årlig.  

– I fjor opplevde vi imidlertid en stor økning i antall deltakere – hele 950 ansatte deltok og kjøpte aksjer til 137,80 per aksje, som den rabatterte prisen endte på i fjor. Den økte interessen kan delvis tilskrives oppkjøpet av Betonmast og 120 Betonmast-ansatte deltok for første gang i programmet i 2020, sier finanssjef Lars Christian Paulsen.  

Historisk har det vært svært lønnsomt å investere i AF-aksjer. Kjøpte du AF-aksjer i august i fjor, har du allerede fått en avkastning på 11 prosent. Kjøpte du for ti år siden, har aksjene mer enn syvdoblet seg. 

imagee4q1r.png

Ninette Veronika Wedde følger med på aksjekursen og synes det er spennende å holde et øye med utviklingen.  

– Du får et ekstra eierskap til jobben din når du eier en del av den, og da blir det også spennende å følge utviklingen i markedet, sier hun. 

Vil kjøpe flere aksjer

Også Torbjørn Småland i HTB har kjøpt aksjer flere år og er fornøyd med investeringen. Han har planer om å kjøpe flere aksjer i år.  

– Jeg tjener jo penger på dette, så det er grunnen til at jeg fortsetter med det. Jeg ser på det som en trygg investering. Det er ikke for risikabelt, sier Torbjørn.  

Han er utdannet tømrer og jobber som bas og montør på byggeplasser. For tiden jobber Torbjørn på et prosjekt på Rudshøgda i Innlandet, hvor HTB setter opp et kontorbygg for transportkonsernet Litra.  

– Det er ikke ofte jeg pendler. Hovedsakelig holder vi til på Vestlandet, i Bergensområdet. Nå jobber vi en uke på og en uke av, forteller Torbjørn. 

Vinn vinn-situasjon

Tanken bak aksjeprogrammet er at så mange som mulig skal få en del av verdiene som skapes gjennom felles innsats og utvikling av AF. Ansatte i AF eier aksjer for cirka 2,5 milliarder kroner. Finanssjef Lars Christian Paulsen tror dette er en viktig årsak til AF Gruppens suksess.  

– Eierskap i selskapet man jobber i gir en ekstra dimensjon til det daglige arbeidet. I tillegg til at AFs ansatte får mulighet til å ta del i selskapets økonomiske verdiskapning bidrar medeierskap til engasjement, lagfølelse og motivasjon. Dette igjen fører til økt verdiskaping – med andre ord en vinn vinn-situasjon for den ansatte og selskapet, sier finanssjefen.  

– Er det noen fallgruver eller tips man bør være obs på om man ikke har handlet med aksjer tidligere?  

– Husk at det å investere i aksjer alltid vil være forbundet med en viss risiko. Du kan tape penger med aksjer, men aldri mer enn du har investert. En god regel kan derfor være å ikke investere mer enn du har råd til å tape.   

Paulsen tipser også om at det kan være smart å opprette en aksjesparekonto om man ikke har det fra før.  

– Aksjesparekonto ble opprettet i Norge i 2017, og er en konto hvor du kan kjøpe, selge og bytte aksjer og aksjefond innad i kontoen uten å utløse skatt. Skatte må du først når du velger å ta ut gevinsten, og du kan plassere dine rabatterte AF-aksjer på en aksjesparekonto.