Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen, Min arbeidsdag

Store oppgaver for sommerstudenter

Mindre utslipp

Mathea Brannstorph skal jobbe med å finne ut hvordan digitalisering og data kan hjelpe AF Gruppen med å redusere klimagassutslipp og øke ressurseffektivitet.  

Mathea tar en integrert master ved NMBU. Hun studerer industriell økonomi med fordypning i datavitenskap og har fullført tre av fem år. Mathea var en av fem vinnere i årets studentkonkurranse, og dermed blir det AF Gruppen som betaler husleien hennes neste skoleår. 

– Tidligere har vinnerne av AF-kollektivet bodd sammen, men i år bor vi spredt. Jeg regner med at vi kommer til å møtes på prosjekter og i andre sammenhenger, sier Mathea. 

Prosjektbesøk

AF Gruppen har i flere år invitert ingeniørstudenter til konkurransen Kampen om AF-kollektivet, hvor premien har vært å få bo i en leilighet hvor AF har betalt husleien. I tillegg får vinnerne et dypdykk inn i arbeidslivet, og de får oppleve hvordan tiden etter studiene kan se ut. Tonje Tangen studerer ved NTNU i Trondheim. Hun var en av fjorårets vinnere og har bodd i AF-kollektivet det siste året.  

– Det har vært kjempespennende. Vi har besøkt prosjekter og møtt forskjellige folk i AF-systemet, forteller Tonje. 

Hun trekker frem besøket ved Rimol miljøpark i Trondheim som et høydepunkt. 

– Det var veldig kult å se hvordan en idé fra noen i AF blomstret opp til å bli en egen enhet, sier hun. 

I sommer jobber hun i AF Energi. Der skal hun blant annet jobbe med et forprosjekt knyttet til Tine Meieriers anlegg på Kalbakken. Oppdraget er å finne ut av hvordan energiforbruket kan reduseres med 40 prosent. 

Tunneldrift i Sverige

Sommeren 2022 er det mer enn 40 sommerstudenter i AF Gruppen. Tre av dem skal bygge vei i Sverige. E4 Förbifart Stockholm er en ny strekning av motorveien vest for Stockholm og binder sammen hovedstadens nordlige og sydlige deler. 

Av veiens lengde på 21 kilometer skal drøyt 18 kilometer gå i tunnel. Trafikverket er byggherre, og AF Gruppen utfører en av entreprisene. På dette prosjektet har studentene Crispin Torsvik, Andrine Haugland Olsen og Geir Morten Lund Græe sommerjobb. 

– Jeg er mest spent på arbeidet inne på kontoret. Jeg er betongarbeider fra før, så jeg har kunnskap om arbeidet som foregår ute, sier Andrine. 

Hun har ett år igjen av byggingeniørstudiene ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) og studerer prosjekt- og byggeledelse. Andrine får følge av to medstudenter til Stockholm. Geir Morten Lund Græe skal jobbe med grunnarbeid, mens Crispin Torsvik blant annet skal jobbe med tunneldrift. 

– Jeg skal begynne med tunneldrift og så bevege meg litt mellom ulike avdelinger. Jeg tror det blir veldig lærerikt, og det var dette jeg hadde mest lyst til – å få innblikk i forskjellige deler av produksjonen så jeg får gjort meg opp en mening om hva jeg liker best, sier Crispin. 

Han er ferdig med bachelorgraden ved HVL og planlegger å starte på en master til høsten, men helt sikker er han ikke. 

– Jeg har søkt i Trondheim og i Stavanger og tror jeg kommer inn, men det kan hende jeg ombestemmer meg og jobber i stedet. 

Geir Morten er maskinfører og hadde flere års fartstid i arbeidslivet før han startet på ingeniørstudiene ved HVL. Han har ett år igjen på bacheloren og ser fram til å jobbe i AF Gruppen i sommer. 

– Det blir kjekt å få et praktisk forhold til det vi har lært på skolen, sier Geir Morten. 

Minnerik finalehelg

Alle tre var med i finalen i årets utgave av Kampen for AF-kollektivet. Finalen fant sted i slutten av mars på Lily Country Club utenfor Oslo. 35 finalister fikk bryne seg på blant annet dronebygging og Escape Room. HVL-student Nicklas Bjerknes Mikkelsen var en av fem vinnere som får sponset husleie neste studieår. 

– Finalehelgen var enormt bra. Konkurransene var veldig spennende og gøye og jeg koste meg fra jeg kom til jeg reiste hjem, sier Nicklas. 

Både han og Crispin deltok i den digitale finalen i Kampen om AF-kollektivet i fjor. Crispin syntes det var gøy å delta i den fysiske konkurransen i år. 

– Det var mye god mat, kjekke konkurranser og også fine arrangementer utenfor konkurransene. Jeg ble kjent med mange nye folk, oppsummerer han. 

Nicklas har gjort seg ferdig med bacheloroppgaven ved HVL og setter nå kursen mot København for å ta masteren, sannsynligvis innen konstruksjonsteknikk. Han tar med seg premien, og det blir mulig å følge ham og de andre vinnerne på Instagram-kontoen @afgruppen.

– Vi er tre stykker som ser etter en leilighet nå. Jeg gleder meg veldig til nye utfordringer i en annen kultur og å stifte nye bekjentskaper i Danmark, sier Nicklas. 

Finalen i Kampen om AF-kollektivet 2022