Hopp til hovedinnhold
Bygg

Startet byggingen av det nye Vikingtidsmuseet

– Jeg er glad for at byggingen av det nye Vikingtidsmuseet nå er i gang. Å sikre kulturskattene fra vikingtiden har aller høyeste prioritet. Dette er viktig for Norge som kulturnasjon, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Prosjektet har siden i høst klargjort og tilrettelagt for at byggearbeidene kan starte opp for fullt. En utfordrende tomt med spesielle grunnforhold og tilrettelegging for å sikre skip og gjenstander har opptatt hverdagen.

Nå skal det også jobbes med å etablere en vibrasjonsskjerm av massiv betong, sette spunt og kalkstabilisere grunnen før graving. Så starter arbeidet med å grave ut tomten, splitte fjell og støpe arbeidsdekker.

– I Statsbygg skal vi være best på bygg med mening. Dette bygget, som skal huse Norges aller viktigste bidrag til verdensarven, er helt unikt. Nå gleder vi oss til å fortsette det gode samarbeidet med entreprenør AF Gruppen, Aart Architects, Kulturhistorisk museum og Universitetet i Oslo inn i byggefasen, sier byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg.

-Vi gleder oss veldig til å komme i gang med å byggingen av det nye Vikingtidsmuseet. Sammen med Statsbygg og Universitetet i Oslo skal vi skape et fremtidsrettet museumsbygg som skal være med å bevare vår felles verdensarv, sier Birger Kristiansen, direktør AF Byggfornyelse.

 

Blir tre ganger så stort

Det nye museumsanlegget blir verdens største og mest innholdsrike om vikingtiden.
Prosjektet blir gjennomført med Statsbygg som byggherre på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Museet skal inneholde en publikumsrettet samling av gjenstander fra Vikingskipsmuseet og fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og dessuten funksjoner for forskning og konservering.

Det nye Vikingtidsmuseet vil bestå av to deler. Dagens vikingskiphus blir bevart, og i tillegg blir det bygd et stort nybygg.

– Dette er et byggeprosjekt med store betongarbeid, spektakulær arkitektur og strenge krav til miljø, inneklima og sikring av skjøre gjenstander, sier Marius Tunstad.

Når museumsanlegget åpner i 2027 blir det en verdensattraksjon, som vil gi publikum en unik mulighet til å oppleve verdens best bevarte vikingskip. Totalt blir hele museumsanlegget drøyt 13.000 kvadratmeter, tre ganger så stort som det nåværende Vikingskipsmuseet.