Hopp til hovedinnhold
Anlegg

Her kommer ny E6

Store endringer

– Veilinjen for ny E6 går rett over her, til høyre for høyspentmasta. 

Hans Erik Sandvoll, assisterende prosjektleder i AF Anlegg, står i et grustak på Hovemoen litt nord for Lillehammer sentrum og speider mot sørvest. Dette er veiparsellens nordlige endepunkt. Videre nordover jobber den samme organisasjonen med E6-parsellen Storhove-Øyer. 

På Hovemoen kommer det nye hovedkrysset for trafikk til og fra Lillehammer. Videre skal E6-traseen gå i bru over elva Lågen før veien går inn i Vingnestunnelen ved Trosset. 

Våren 2025 var forberedelsene til tunneldrivingen i full gang. Tunnelen blir 4,2 kilometer lang og får to løp. I syd kommer tunnelen ut ved Øyresvika. Her må det fjernes store mengder løsmasse før man kommer til fjell og kan starte tunneldrivingen. 

Øyresvika riggområde juni 2025.

23 kilometer

Arbeidet som ligger foran Hans Erik Sandvoll og resten av veibyggerne, er ventet å ta fem og et halvt år. Byggetiden påvirkes av at anleggsarbeidene i Lågen kun utføres i vinterhalvåret de første tre sesongene for å minimere miljøpåvirkningen. 

Strekningen er 23 kilometer lang og bygges som firefelts motorvei med en fartsgrense på 110 kilometer i timen. Den eksisterende strekningen er en tofelts vei med fartsgrense på 70 og 80 kilometer i timen. Veien er ikke tilpasset den økende trafikkmengden, og midtdeler gir utfordringer for beredskapen. Den nye veien vil sørge for forutsigbar fremkommelighet. 

Strekningskart E6 Roterud-Storhove. Foto: Nye Veier

Lang samhandlingsfase

E6 Roterud-Storhove er en del av den helhetlige utbyggingen av E6 mellom Moelv og Øyer. Nye Veier er byggherre. Siden 2020 har prosjektet gjennomgått en omfattende utviklingsprosess gjennom en samhandlingsfase. 25. februar 2025 ble kontrakten for bygging av veien signert. Kort tid senere var anleggsarbeidet i gang. 

– Er det godt å være i gang? 

– Ja. Kjempegodt, smiler Hans Erik Sandvoll. 

Hans Erik Sandvoll, assisterende prosjektleder i AF Anlegg.

Han har tatt turen til Øyresvika, der anleggsmaskiner er i gang med å grave vekk masser som forberedelse til driving av den nye tunnelen. Fra søndre påhugg må 400.000 kubikkmeter løsmasse fjernes før man kommer ned til fjell. 

Strekningen fra Øyresvika og sørover til Roterud er rundt 15,5 kilometer lang. Her legges det opp til utstrakt gjenbruk av den eksisterende veien. Mellom Roterud og Vingrom, en strekning på ni kilometer, skal det bygges et nytt løp øst for dagens E6. Den eksisterende vegen skal oppgraderes og brukes som sørgående løp. 

Skånsomme løsninger

Miljøeffektive løsninger har vært sentralt i samhandlingsfasen. Utviklingen av Lågen bru er ett eksempel. Bruas materialforbruk og CO2-utslipp er vesentlig redusert sammenlignet med alternativet som lå til grunn i kommunedelplanen. 

Brua blir 540 meter lang og går gjennom et sårbart våtmarksområde. For å gjøre byggeprosessen så skånsom som mulig, er det valgt en løsning hvor bruas overbygning støpes i seksjoner på land og så skyves ut over fundamenter og pilarer etablert i reservatets minst sårbare periode med hensyn til hekking og gyting.   

Brua vil bli utstyrt med støyskjermer for å redusere støy fra trafikken, og vegbelysningen vil bli plassert slik at den lyser opp vegbanen, men skjermer Lågendeltaet for lysforurensning. 

Illustrasjon av ny bru over Lågen og Vingnestunnelen.Foto: Nye Veier/Norconsult

– På startstreken

Kristian Nilsplass, avdelingsdirektør i AF Anlegg, gleder seg til den store oppgaven som ligger foran ham og hele teamet som skal gjennomføre prosjektet. 

– Etter en fem år lang samhandlingsfase føltes kontraktsigneringen på mange måter som å komme i mål etter et langt løp. Men i realiteten er vi bare på startstreken, og det en krevende oppgave som ligger fremfor oss nå som prosjektet skal realiseres. Prosjektet er stort og komplekst, og er underlagt strenge krav og føringer for å begrense påvirkning på klima og miljø. Sammen med Nye Veier og Norconsult har vi lagt et godt grunnlag for prosjektet, og vi gleder oss til å bygge videre på dette, sammen med et motivert lag som stadig vokser med både AF-ere og nye samarbeidspartnere. 

Delstrekningen Roterud-Storhove skal være ferdig sommeren 2030. AF Anlegg og Nye Veier samarbeider også om delstrekningen Storhove-Øyer. Denne strekningen skal være ferdig våren 2027. 

16. mai ble første spadetak på prosjektet feiret. Geir Flåta, Erik Frogner, Kristian Nilsplass og Hans Erik Sandvoll representerte AF Anlegg.
  • Morten Ulen og Espen Randen er maskinførere på prosjektet.
  • Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og lærling Marte Grosberghaugen markerer første spadetak på prosjektet 16. mai 2025.
  • Bygging av natursteinsmur i Øyresvika juni 2025.