Hopp til hovedinnhold
Korrekt sortert trevirke bli til sponplater eller limtredragere
Miljø

På vei mot en sirkulær fremtid

– Som en stor aktør i en bransje som produserer mye avfall må vi ta vår del av et felles samfunnsansvar, og bidra til overgangen til en mer sirkulær økonomi, sier Preben Danielsen, klima- og miljøkoordinator i AF Gruppen.  

For å få til det må vi først og fremst jobbe aktivt for å redusere mengden avfall vi produserer. Deretter må vi sørge for at det avfallet vi produserer i større grad går til ombruk og materialgjenvinning, heller enn til forbrenning og deponi. Avfallet må altså flyttes høyere opp i avfallshierarkiet.  

Økt innsikt gir effektiv avfallshåndtering

Bygg- og anleggssektoren står for om lag 25 % av Norges avfallsmengder. I 2023 utgjorde det 1,8 millioner tonn avfall fra bygging, rehabilitering og riving*.  

For å jobbe hensiktsmessig mot mål innen sirkulærøkonomi og avfall, er det helt nødvendig å ha god kunnskap om nåsituasjonen.  

– For noen år siden hadde vi begrenset kunnskap om avfallet vårt. Da visste vi kun våre totale mengder avfall, og om avfallet var kildesortert eller ikke. Vi hadde ikke god nok innsikt i hvilke typer avfall vi produserer, eller hva som skjer med avfallet når vi har levert det fra oss, forteller Preben.  

Preben Danielsen er klima- og miljøkoordinator i AF Gruppen
Preben Danielsen er klima- og miljøkoordinator i AF GruppenFoto: Eirik Førde

For å få et bedre faktagrunnlag ble det satt i gang en stor kartlegging for å øke kunnskapen om avfallet i AF.  

– Nå har vi mye bedre kontroll på hva slags avfall vi produserer, og vi kan hente ut oversikter på forretningsenhetsnivå, og i noen tilfeller på prosjektnivå. Når vi har denne innsikten kan vi enklere identifisere og iverksette effektive tiltak for å redusere avfallsmengdene og øke sirkulariteten i virksomheten vår, sier Preben.  

– Innsikten kan også brukes mot våre avfallsleverandører, og vi bør tydeliggjøre våre forventninger og krav til dem. På denne måten kan vi samarbeide om å finne gode løsninger som øker sirkulariteten og hjelper oss å nå våre mål.  

En skattkiste

Ragn-Sells er en av leverandørene AF Gruppen samarbeider med. Til deres mottak sendes både trevirke, gipsplater og annet avfall fra våre byggeplasser.

– Det vi får inn til vårt anlegg ser vi som en skattkiste med verdifulle ressurser. Vi jobber for å gjenvinne det vi kan, og bruke ressursene vi har tilgjengelig om og om igjen, sier Victor Ursachi, driftsleder på Ragn-Sells sitt anlegg på Lørenskog.

For eksempel kan korrekt sortert trevirke bli til sponplater eller limtredragere, og plast kan bli til nye plastposer og beholdere. 

Victor Ursachi, driftsleder i Ragn-Sells
Victor Ursachi, driftsleder i Ragn-SellsFoto: Mikkel Moxness

Sirkulær økonomi beskytter jordas ressursgrunnlag

En mer sirkulær økonomi er det ikke bare vi i AF som jobber for. EU-kommisjonen har en egen handlingsplan for sirkulær økonomi, som baserer seg på gjenbruk og materialgjenvinning slik at færrest mulig ressurser går tapt.  

I vår bransje er gips blant de mest brukte materialene. Det er også en ikke-fornybar ressurs. Det vil si at det er begrensede mengder av det i naturen og at det vil på et tidspunkt gå tomt. Derfor er det viktig at vi gjenvinner den gipsen vi allerede har, og brukte gipsplater kan i prinsippet gjenvinnes til nye gipsplater til evig tid.  

Rehabilitering fremfor å bygge nytt er et annet tiltak som har stor sirkulær betydning. Dette både begrenser miljøutslipp, energibruk, transport, avfallsproduksjon og utarming av naturressurser. 

Når målene sammen

Sirkulær økonomi handler altså om å bruke materialer mange ganger. Når det kommer til avfall betyr det å minske avfallsmengdene. Avfallshierarkiet illustrerer ønsket om å behandle avfall så nær toppen av hierarkiet som mulig, og unngå unødvendig deponering av avfall. For å få til dette må vi jobbe sammen med avfallsbransjen.  

– Vi stiller krav til leverandørene vi bruker, men for at de skal kunne ombruke og materialgjenvinne mest mulig er de avhengige av at vi kildesorterer riktig. Avfalls- og gjenvinningsleverandører bør involveres tidlig i et prosjekt, og vi bør samarbeide og snakke sammen om hva som skal til for at vi sammen kan nå de målene vi har satt oss, sier Preben.  

Foto: Catchlight/Helene Michaelsen

 

*Kilde: Nedgang i mengde byggavfall i 2023 – SSB 

For at AF skal nå målet om å halvere fotavtrykket, må det tenkes helt nytt om avfall