Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

Ukrainske Sergey utvikler AFs nettsider

Koding

– Arbeidsdagene går som vanlig. Jeg tar en dusj, spiser frokost, sjekker kalenderen og setter i gang med å jobbe, forteller Sergey. 

Han jobber i den norske delen av IT-selskapet Knowit. Knowit sørger for utvikling og drift av AF Gruppens nettsider, og Sergey er del av teamet som følger opp dette. 

Et større utviklingsprosjekt har krevd mye kapasitet de siste månedene. Prosjektet omfatter innføring av en løsning i systemet for redigering av nettsiden som gjør at flere selskaper i konsernet kan bruke samme publiseringssystem til sine nettsider. 

Invadert av naboen

24. februar var det tre år siden Russland invaderte Ukraina. Nesten alle NATOs medlemsland reagerte med å innføre kraftige sanksjoner mot Russland, og med å yte våpenstøtte til Ukraina. 

Siden har ukrainerne levd med krigen. Via videolink forteller Donskoy at de er blitt vant til det. 

– I begynnelsen var jeg redd, men etter hvert lærer man hvor langt unna eksplosjonene er. Er de 20 kilometer unna, er det ikke noe å bry seg om. Jeg og mange andre er selvsagt slitne av krigen og merker den. Det som ikke er så bra, er at de konstante flyalarmene har gjort at folk slutter å bry seg om grunnleggende sikkerhetsregler som å oppsøke bomberom, regelen om to vegger eller i det minste å holde seg innendørs. 

Kharkiv er Ukrainas nest største by og ligger nær grensen til Russland. Byen og regionen er blant de hardest rammede delene av landet. På grunn av krigen flyttet Donskoy ut av sentrum. Han beskriver nabolaget som mer eller mindre ok med tanke på sikkerhetssituasjonen og understreker at mange har det verre enn ham. 

– Jeg er heldig. Jeg har jobb og familie. Mange har det mye verre enn jeg, sier Donskoy. 

DRONEANGREP: Kharkiv ligger nær grensen til Russland og er hardt rammet av krigen. Her sitter en selger ved Barabashovo-markedet etter et russisk droneangrep 6. mai.Foto: REUTERS/Viktoriia Yakymenko

På jobb i bomberom

Thomas Vårdal er seniorrådgiver og prosjektleder i Knowit. Han har fire utviklere i Ukraina i sitt team. Sergey har stillingen tech lead.  

Vårdal forteller at utviklerne i Ukraina utgjør et digitalt konsulentselskap uten kontor. Han beskriver utviklerne som en fantastisk gjeng som gjør det beste ut av situasjonen landet deres står i. 

– Selv om de sitter midt i krigen og jobber med aggregater mens det smeller rundt dem, leverer de fortsatt fem dager i uka, sier Vårdal. 

– Helt i starten visste de ikke hva som kom til å skje og hvor det skulle smelle. De jobbet mye fra bomberom og var ikke like tilgjengelige. Nå er det en helt annen hverdag, mer business as usual. Hvis strømmen går under et møte, har de fleste generator som kobler inn. Så kommer de inn i møtet igjen. At ting er ustabilt, er blitt en del av hverdagen, forteller han. 

Uklar fremtid

Donskoy forteller at han har et godt utstyrt hjemmekontor. I tillegg har han et solcelleanlegg og en batteripakke som kan forsyne ham med strøm i seks til åtte timer om strømmen skulle bli borte. 

Ukrainske menn mellom 25 og 60 år kan bli mobilisert til landets forsvar. Folk som har samfunnskritiske jobber, er unntatt fra dette, forteller Donskoy. Utviklerne som jobber for Knowit hører til i denne gruppen. 

Hverdagen er travel for Donskoy og kollegene, men helgene kan bli langsomme. Det er lite å finne på og man kan ikke gå ut på samme måte som i en normal situasjon. 

Donskoy synes det er vanskelig å svare på hva han tenker om fremtiden. 

– Jeg vet ikke. Fremtiden er ikke så klar. Jeg håper i hvert fall at på et tidspunkt blir det slutt på krigshandlingene, og at de finner en diplomatisk løsning.