Hopp til hovedinnhold
Anlegg, Karriere

Lar lærlingene styre sitt eget minianlegg

Helt sør i landet bygger AF Anlegg ny E39 mellom Kristiansand og Mandal. Dette er AFs største prosjekt, med opp til 700 mennesker i sving.  Byggherre Nye Veier har satt krav til entreprenør om minst sju prosent læringer i prosjektet. Prosjektledelsen bestemte seg for å tenke nytt.

– Det vi har sett tidligere er at læringene ofte blir sett på som et supplement til øvrig produksjon, uten konkrete arbeidsoppgaver eller ansvarsområder. Det har vi prøvd å gjøre noe med her, hvor vi har gitt dem et lite anlegg i anlegget, sier Kristian Nilsplass, delprosjektleder på E39 Kristiansand vest-Mandal øst.

Bygger ansvarsfølelse lass for lass

Han forteller at lærlingene har fått ansvar for landkarfyllingen til Trysfjordbrua, som er prosjektets lengste bru. Fyllingen, som er på et par hundre tusen kubikk, ligger delvis adskilt fra resten av anlegget. Her har lærlingene fått ansvaret fra A til Å., og arbeidet omfatter både mottak og utlegging av sprengstein, komprimering, jordkledning av skråninger.

– De får selvsagt grundig opplæring og oppfølging fra prosjektets lærlingkoordinator, men vi er helt tydelige på at det er lærlingenes ansvar. Det er to læringer på skift og to på fri. De kjører gravemaskin og bulldoser, og har ansvaret for å få opp fyllinga helt opp til brua.

Erfaringene er svært gode så langt. Nilsplass sier at når lærlingene får en konkret oppgave viser de en enorm ansvarsfølelse og eierskap til det de driver med. De tar oppgaven på alvor og leverer kvalitet på høyde med en god fagarbeider.

Må følge planen

En av lærlingene som er i full sving på området er 19 år gamle Marcus Mykland Løkke fra Grimstad. Han kom i kontakt med AF Gruppen da han gikk på anleggslinja på Sam Eyde videregående skole i Arendal. Nå har han vært i prosjektet E39 i ti måneder, og har ett år igjen av lærlingtiden. 

– Jeg jobber sammen med en annen lærling, Yngve Teksle, og vi bytter på å kjøre bulldoser og gravemaskin. Vi har ansvaret for å bygge opp fundamentet der brua skal komme inn. Vi tar imot alle lassene, og må sørge for at alt følger planen. Når lastebilene kommer, dirigerer vi dem slik at de får tippet på riktig plass. 

Drømmestart på karrieren

Marcus håper å få jobbe videre i prosjektet også etter at lærlingetiden er over, og er sikker på at han har valgt rett karrierevei.

– Jeg valgte denne retningen fordi jeg alltid har vært interessert i anleggsvirksomhet. Onkelen og bestefaren min har drevet eget firma og jeg har fått vært med dem siden jeg var liten. Det har alltid vært en drøm å kjøre store maskiner.

Marcus sier erfaringen fra E39 føles som en god start på arbeidslivet. 

–  Den muligheten vi har fått her til å holde på i et eget område, den synes jeg er vanvittig bra. Vi får litt mer frihet og får lov å jobbe mer på egenhånd. Jeg gleder meg til å gå på jobb. 

Her styrer lærlingene eget anlegg