Hopp til hovedinnhold
Offshore

Oscar (17) ble med Aeron på jobb i Tyrkia

Oppdrag over hele verden

Oscar er elev ved VG2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikklinja ved Kvadraturen videregående skole i Kristiansand. Da han skulle ut i arbeidspraksis, var et opphold hos Aeron midt i blinken. 

Aeron, som er et selskap i AF Gruppen, er totalentreprenør innen varme og kulde, ventilasjon, rør, elektro og automasjon. Selskapet opererer over hele verden innen skip og offshore, og hvilket prosjekt som var klart i det aktuelle tidsrommet Oscar skulle være utplassert hos Aeron, var uvisst. 

– Vi har for tiden oppdrag blant annet i Norge, Danmark, Tyrkia og Chile. Akkurat hvor vi skulle reise når Oscar hadde utplassering, visste vi først like før avreise. Da var det Tyrkia som var aktuelt, forteller Knut Bruhjell, serviceleder i Aeron. 

Jobben gikk ut på igangkjøring av ventilasjons- og kjøleanlegg på et større skip som er under bygging i Tyrkia og som Aeron har levert utstyr til.  

– Vi leverer prosjektpakke og utstyr. Verftet bygger det sammen, så tar vi oppstart og kjører anleggene. Til slutt overleverer vi systemet til kunde, forklarer Bruhjell. 

For Knut Bruhjell er det viktig å vise frem bredden i oppgavene som serviceteknikerne i Aeron utfører. Arbeidsdagene handler om langt mer enn montering av varmepumper, påpeker han. 

Lærerikt

Norsk Kjøleteknisk Forening bidro med midler til turen. For Oscar ble de 14 dagene i Tyrkia et spennende møte med arbeidslivet. 

– Det var veldig lærerikt å komme ut og jobbe 12 timer hver dag, og interessant å se hvordan de driver feilsøking og fikser på anlegget. Jeg var mest med ventilasjonsmontørene. Det var også spennende å oppleve kulturforskjellene med hvordan folk jobber i Tyrkia og i Norge, sier Oscar Dørum. 

Roger Karstensen er Oscars kontaktlærer. Han er både glad og imponert over at Oscar fikk være med på jobb i Tyrkia. 

– Dette viser noen av mulighetene innen kjølefaget. Aeron og AF Gruppen er en stor aktør i markedet og har reisejobber over hele verden. Når ungdommer oppdager dette, synes mange det virker spennende. Det er viktig for skolen og for kjølebransjen å tiltrekke seg ungdom med god fremdrift. Dette er kompliserte tekniske løsninger som stiller store krav til kompetanse, sier Karstensen. 

Til våren er Oscar ferdig med to års skolegang og klar for å starte læretiden. Reisen til Tyrkia har gitt ham mersmak på en karriere som kjøletekniker. 

– Det er interessant å reise og oppleve nye steder og møte nye folk. Praksisen var utrolig lærerik og det er absolutt noe jeg vil fortsette med, sier han.