Hopp til hovedinnhold
Det nye Nasjonalmuseet i Oslo blir et av landets mest profilerte kulturbygg. (Foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen)

Nytt nasjonalmuseum

Det nye Nasjonalmuseet i Oslo blir et av landets mest profilerte kulturbygg. (Foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen)

Prosjektstatus

   Sep 2015
   Oct 2019

   Om prosjektet

   Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design er Norges største kulturbygg og blir et vitalt møtested for publikum og kunsten. AF Gruppen har utført entreprisene Råbygg, Tett Bygg og Innvendige arbeider.

   • MNOK 1245

    Kontraktssum

    Entreprisene Råbygg, Tett bygg og Innvendige arbeider har kontraktsverdier på henholdsvis 500, 285 og 460 MNOK, eks. mva
   • 54 600 m2

    Areal

    Det nye museet blir Norges største kulturbygg. Utstillingsarealet blir på 13 000 m2.
   • Terrasse, atrier og fasader kles med naturstein. Dette er en del av AF Gruppens entreprise.
   • Nasjonalmuseets visjon er å skape nye generasjoner av kunstentusiaster. Bygget blir avgjørende for å nå denne visjonen.
   AF Gruppen

   Victoria Terrasse 11, Oslo

   Robot overtar logistikken

   AF Gruppen var den første entreprenøren som tok i bruk robotisert prosessautomatisering i et byggeprosjekt. Roboten effektiviserte logistikken i prosjektet. Ved hjelp av en mobilapp ble fasadesteinen levert i nøyaktige mengder akkurat da den skulle monteres. 

   AF Gruppen har utviklet løsningen sammen med det norske firmaet AVO Consulting, som tilbyr løsninger for robotisert prosessautomatisering (RPA). Ansatte på byggeplassen utførte logistikkoppgavene på et nettbrett med en app utviklet av AVO Consulting på Microsoft PowerApps-grensesnittet. Den baserte seg på kostnadseffektiv RPA-teknologi fra Blue Prism som håndterte kommunikasjon mellom AFs, leverandørens og underentreprenørens IT-systemer.

   Et løft for Norge som kulturnasjon

   Nytt nasjonalmuseum er blitt et signalbygg i hovedstaden, og er et viktig og krevende prosjekt. Når det nye nasjonalmuseet dørene for publikum vil det bli et profilert kulturbygg og gi Norge en tydeligere internasjonal posisjon innen visuell kunst. Gjennom dette bygget blir sentrumsområdet ved fjorden bundet sammen med den eldre bykjernen.

   Nøkkeltall

   • 14000

    m2

    Samlet takflateareal

   • 40 000

    m3

    Mengde betong i råbygget

   • 130 000

    Objekter på flyttefot før nytt museum åpner

   • AF-posten artikkel
    Førpremiere på Nasjonalmuseet

    I fire år jobbet AF Gruppen med oppføring av nytt Nasjonalmuseum. Vi tok med fire av prosjektmedarbeiderne tilbake til bygget som ble overlevert til byggherre i slutten av 2019.

    09.06.2022

   • AF-posten artikkel
    En nasjonal stolthet

    Utfordrende presisjonskrav og krevende forsinkelser til tross: Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum har vært både spennende og lærerikt for AF Byggfornyelse – som nå er blitt nærmest eksperter på skifermontering.

    01.07.2020

   • Her er til og med betongen kunst

    3200 kvadratmeter gulv i det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta ble før sommeren dekket med en unik betongblanding. Det har vært en lang reise for å finne den perfekte løsningen.

    03.08.2018

   • Robotene kommer

    AF har som det første bygg- og anleggsselskapet i verden tatt i bruk robotisert prosessautomatisering i prosjektene sine.

    20.04.2017

   • HMS i AF

    Ta vare på deg selv - bry deg om andre

    Arbeid skal planlegges og utføres slik at det ikke oppstår skade på mennesker, miljø eller maskiner. Resultatene AF oppnår i sitt HMS-arbeid avhenger av at alle er bevisst sitt ansvar og påvirkningskraft.

    Mer om HMS i AF

   Prosjektinformasjon

   Prosjekttype: Offentlige bygg
   Arkitekt: Kleihues Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbh
   Kunde: Statsbygg