Hopp til hovedinnhold

Riving av hus

    Å rive et hus er en prosess med mange steg. Fra rivesøknad, avfallsplan, miljøsaneringsrapport og ombrukskartlegging til riving, kildesortering og opprydding i etterkant. Som en av Skandinavias største riveentreprenører har vi bred erfaring med både store og små riveoppdrag. Vi hjelper deg gjerne med ditt riveprosjekt.

    Hvordan rives et hus?

    Godkjenning fra kommunen

    For å få revet et hus må du som oftest få en godkjenning fra kommunen. Tommelfingerregelen er at alt du må søke om å sette opp, må du også søke om å rive. For alle riveprosjekter over 100 kvadratmeter bruksareal, vil det i tillegg kreves miljøsaneringsrapport og avfallsplan. Disse rapportene kartlegger hva huset inneholder og hvordan avfallet fra huset skal håndteres. Vi kan hjelpe deg med hele prosessen. Kontaktinformasjonen vår finner du nederst på denne siden. 

    Varsle naboer og leverandører

    Når kommunen har gitt tilatelse til riving, kan selve riveprossesen begynne. Før vi kan starte med rivingen må naboene varsles om arbeidet. Du må også kontakte leverandørene som er tilknyttet huset, slik at tjenestene de leverer kan kobles fra. Eksempler på dette er strøm, internett, vann og kloakk.

    Rivingen kan begynne

    Når papirarbeidet er i orden, og datoen for rivingen av huset er satt, kommer vi med maskiner og utstyr. For oss er sikkerhet en nøkkelfaktor og godt HMS-arbeid er avgjørende for et vellykket prosjekt. Før vi går i gang med rivearbeidet vil vi derfor sikre eiendommen med gjerder. På denne måten kan rivingen foregå i trygge rammer, uten at noen kommer inn på tomten. 

    Det neste som skjer er at vi fjerner det farlige avfallet som måtte finnes på tomta, og leverer dette til godkjent mottak. Når dette er gjort kan hoveddelen av riveprosessen, den maskinelle rivingen, begynne. Det vil si at en gravemaskin klipper seg inn og river ned vegger, tak og bærestrukturer, inkludert betong og grunnmur.

    Kildesortering og opprydding

    Materialene fra huset blir kildesortert i ulike fraksjoner og leveret til gjenvinning. Dette skjer i henhold til avfallsplanen og miljøsaneringsrapporten som vi utarbeider før oppstart. Når huset er revet, rydder vi opp på tomta. Vi kan også bistå med å tilrettelegge for nybygg. Helt til slutt rigger vi ned utstyret vårt. Du har nå plass til dine nye prosjekter. 

    Høy sorteringsgrad og fokus på sikkerhet når AF Decom river eneboliger

    Om oss

    AF Decom er landets ledende riveentreprenør og har alt som trengs av maskiner og personell for å løse ditt riveprosjekt. Som en del av et stort konsern har vi vilje og evne til å påta oss alt fra små riveprosjekter for private til de aller største riveoppdragene i næringsmarkedet. Vi river alt fra eneboliger og garasjer, til fjøs, låver og store næringsbygg.  

    I AF Gruppen er sikkerhet og godt HMS-arbeid en selvfølge. Ingen skal skades eller bli syke av arbeidet vi utfører. Velger du oss, sørger vi for riktig kildesortering og håndtering av avfallet fra bygget ditt. I 2023 var kildesorteringsgraden fra AF Gruppens rivevirksomhet på hele 96 prosent.

    I tillegg sikrer vi at du får korrekt rapportering og dokumentasjon av hele prosessen, slik at du får det du trenger for å få en ferdigattest på rivingen, og kan starte dine nye byggeprosjekter.

    • Gravemaskin river hus. Container i forgrunnen.
      Store maskiner gjør jobben trygg og effektiv.

    Ofte stilte spørsmål om riving av hus

    Her er svar på noen av de mest stilte spørsmålene om riving av hus.

    Hva koster det å rive et hus?

    Å rive et vanlig bolighus vil som regel koste 250.000–600.000 kroner.  

    Det er mange faktorer som påvirker hva det koster å rive et hus. Dette er for eksempel: adkomsten til bygningen, størrelsen på bygget, hva slags bygningsmaterialer huset er laget av og om det inneholder farlig avfall.

    For å gi deg en riktig pris på ditt prosjekt er det derfor nødvendig med en befaring av bygget. Vi kommer gjerne på befaring for å gi deg et utforpliktende tilbud. 

    Hvor lang tid tar det å rive et hus?

    Et vanlig hus bruker vi som regel rundt en uke på å rive. I tillegg må det medregnes tid på behandling av rivesøknader og godkjennelse av avfallsplan. 

    Vil rivingen støve og støye mye? 

    For å sikre naboer og andre som ferdes i området, vil vi sette opp byggegjerder rundt eiendommen for å sikre at ingen uvedkommende kommer inn på tomta mens rivingen pågår. Rivemaskinen lager noe støy når det rives, men det mest støyende arbeidet legges til dagtid.

    Dersom huset ditt består av betong, tegl, siporex eller liknende vil det støve noe. Avhengig av været vil vi sette inn tiltak for å redusere mengden støv fra rivingen, for eksempel med vanning, for å redusere støvflukt.

    Trenger jeg tillatelse fra kommunen for å rive? 

    Ja, du må søke og få tillatelse fra kommunen før vi kan rive. Er bygget søknadspliktig å sette opp er det som regel søknadspliktig å rive. Vi kan naturligvis hjelpe deg med de nødvendige søknadene.

    Det er også viktig å varsle netteier, vann og avløpsetaten, internettleverandør og eventuelt andre leverandører som er tilknyttet huset ditt, slik at de kan koble fra sine tjenester. I noen tilfeller må du også snakke med byantikvaren før du river.

    Hva er en avfallsplan og når kreves det? 

    Skal du rive en bygning over 100m2 BRA, eller gjøre arbeid som medfører en vesentlig endring, kreves det en egen avfallsplan. Avfallsplanen er et estimat over hvilke materialer huset ditt består av, hvilken mengde det er av materialene, samt at den gir en beskrivelse av hvordan vi planlegger å håndtere avfallet. Vi utarbeider avfallsplanen som en del av riveoppdraget.  

    Hva skjer med avfallet fra huset? 

    Avfallet skal sorteres i fraksjoner, for eksempel treverk, metall, gips, betong, kabler og farlig avfall. Avhengig av type avfall sendes det sorterte avfallet videre. Noe går til resirkulering og gjenbruk, noe til forbrenning og noe går til deponi. Rivevirksomheten i AF Gruppen hadde i 2023 en kildesorteringsgrad på 96 prosent.

    Huset inneholder asbest. Hvordan løser jeg det? 

    Hvis huset inneholder asbest trenger du en ansvarlig søker. Asbest er helse- og miljøskadelig, og det er derfor viktig med riktig håndtering, både i riveprosessen og i etterkant. Vi har erfaring med asbestsanering sørger for at asbesten fjernes og leveres til godkjent mottak.

    Hva slags bygninger kan dere rive? 

    Vi kan bistå med riving av alt. Vi har lang erfaring med riving av eneboliger, tilbygg, piper, garasjer, fjøs, driftsbygninger til næringsbygg og veikonstruksjoner. Ta kontakt for et tilbud på ditt riveprosjekt. 

    Ønsker du et tilbud?

    Nysgjerrig på hvordan vi kan hjelpe deg? Fyll inn kontaktdetaljene dine nedenfor, så hører du fra oss i løpet av kort tid. 

    Kontakt oss: