Infrastrukturens natur er arealkrevende, materialintensiv og bygges ofte der det ikke er noe fra før. Alt dette har stor miljøpåvirkning, mener klima- og miljøsjefen i AF Anlegg, Nora Omdal Schjoldager. Hun startet i jobben høsten 2022. Da hadde hun allerede jobbet flere år med anleggsprosjekter fra rådgiversiden, og synes det var spennende å følge med på utviklingen av miljøarbeidet hos entreprenørene.
- Hos rådgiver lever vi i en teoretisk perfekt verden. Jeg ville være tettere på der det skjer, og selv om handlingsrommet vårt kan variere, så er det ikke noen tvil om at vi kan påvirke mer ute hos entreprenør, sier Nora.
Finner løsninger i produksjonen
Nylig holdt hun foredrag på AF Gruppens samling for lærlinger. Hun kom i snakk med en lærling i fjell- og bergverksfaget fra prosjektet Kabeltunnel Sogn – Ulven. Han inviterte henne ut for å se på arbeidet han gjør. Hun tok ham på ordet og dro ut allerede uken etter for å se hvordan han arbeider.
- Vi må vise interesse for hverandres oppgaver. Skal vi komme opp med gode og gjennomførbare løsninger for å innfri miljøkravene, må vi vite hvordan vi jobber i produksjonen. De gangene vi møter et krav vi ikke klarer å innfri, så er det ofte fordi vi ikke tenker tverrfaglig eller forstår fullt ut hva som skjer rent praktisk. Det er ute i organisasjonen vi finner løsningene. De er helt rå!
Som eksempel trekker hun frem kravene til rensing av vann. Det er alltid mye vann i tunnel, vann som er grumsete, som skal inn i renseanlegg, og for å sikre at anlegget ikke går tett, må det sørges for sedimentering først. Det er de som jobber ute i prosjekt som vet best hvordan dette kan løses praktisk, påstår Nora. De kjenner til logistikkutfordringer, egnede arealer og har de beste forslagene til hvordan vi skal få det til. Vi som jobber med miljø har kunnskap om miljøpåvirkning og krav, men det er alles ansvar å finne de gode løsningene.