Hopp til hovedinnhold
Mobile ladecontainere for å lade elektriske anleggsmaskiner og tunnelinjeksjonsrigger som fungerer optimalt i drift. Det er to av innovasjonene som har kommet fra vår maskinavdeling.

Maskinavdelingen har kontroll på maskin- og utstyrsparken til AF Gruppen. Det er her vedlikehold og reperasjoner gjennomføres. Om det etterspørres ustyr som enda ikke finnes, eller det er behov for spesialtilpassninger, tar maskinavdelingen gjerne saken i egne hender.

Maskinavdelingen holder til på Haga, fem mil nord for Oslo. Produktkatalogen omfatter over 12. 000 enheter. Dette er alt fra anleggsmaskiner, kjøretøy, brakker og containere til hjertestartere og renseanlegg. 

 • Mann sveiser på en skuffe
  Maskinavdelingen reparerer og vedlikeholder utstyrsparken til AF Gruppen. Her repareres en skuffe.

Dyktige mekanikere bygger tunnelinjeksonsrigger

Maskinavdelingen har mekanisk fagekspertise og er sertifisert til å bygge på lastebiler. Maskinavdelingen vår på Haga har i mange år utviklet og bygget egne  tunnelinjeksjonsmaskiner til bruk i våre prosjekter.

Injeksjonsriggene består av to sementsiloer, to miksere og fire omrørere. Oppsettet gjør det mulig å blande ulike resepter, avhengig av behov og kvaliteten på fjellet. Den ferdige blandingen injiseres i borehull i tunnelens vegger og tak for å tette sprekker i berget. Maskinen kan injisere betong med et trykk på inntil 100 bar.

Tunnelinjeksjonsriggene er utviklet og videreutviklet i tett samarbeid med våre tunnelprosjekter. Slik sørger maskinavdelingen for at riggene er enkle i bruk og godt tilpasset driften i tunnel. 

Injeksjonsriggene som er bygget på Haga har hentet navn fra Donald Duck-universet, som Lillegull, Rikerud, Donald og Guffen. 

 • Mekaniker Martin Furuseth viser frem den nybygde tunnelinjeksjonsriggen "Guffen".
 • Tunnelinjeksjonsriggen sett fra utsiden. Lastebilpåbygg med gule tanker på innsiden.
  Guffen sett fra utsiden
 • MaImage description (alt text) rtin Furuseth viser frem kontrollpanelet i den nye tunnelinjeksjonsriggen.
  Martin Furuseth viser frem kontrollpanelet i den nye tunnelinjeksjonsriggen.

Mobile ladecontainere

Elektriske anleggsmaskiner er på fremasj. For å kunne lade disse på anleggsprosjektene våre. Til disse har maskinavdelingen utviket og bygget mobile ladecontainere. De mobile ladestasjonene er bygget inn i containere og kan enkelt fraktes mellom ulike prosjekter etter behov.

Det tar mellom en halv time og en time å koble til containeren forutsatt at det er trukket frem kabler og etablert strømforsyning på prosjektet i forkant.

Ved å levere ladestasjoner på denne måten, åpnes det opp for muligheter i områder der tradisjonelle ladeløsninger kanskje ikke er mulige eller kostnadseffektive.

 • Mann i verneutstyr står foran en grå container.
  Elektroformann Fillip Aamodt viser frem de mobile ladestasjonene. Han har hatt en sentral rolle i utviklingen av løsningen.
 • En stor lastebil står til lading. Ladekabel koblet i.
  En betongbil står til lading ved den mobile ladestasjonen.
 • Oversikt over produksjonslokale. En container bygges i midten. Plater rundt.
  En mobil ladestasjon under bygging på Maskinavdelingen.

Kontaktpersoner

Les mer om hva som skjer på Maskinavdelingen

 • AF-posten artikkel
  25-åring i toppform

  Arbeidsplattformen Langbein er verdens eneste maskin i sitt slag. Nå er 1998-modellen fikset opp og klar til innsats på nok et tunnelprosjekt.

  19.10.2023

 • AF-posten artikkel
  Lager ting som ikke finnes

  At deler er umulig å få tak i, stopper ikke gjengen i maskinavdelingen på Haga.

  20.10.2020